Üye Girişi
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kahve Ve Mutluluk

21-02-2023 10:44
Kahve Ve Mutluluk

Günümüzde kahve, bir dizüstü bilgisayar veya akıllı telefon kadar birçok insanın iş gününün bir parçasıdır. Ya ofisinizde, kupanızı üçüncü kez doldururken iş arkadaşlarınızla karşılaşacağınız bir kahve demliğiniz vardır; ya da bir kahvecide durup, siz ve iş arkadaşlarınız için birer Latte alırsınız. Kahveyi gün içerisinde bu kadar sık tüketmemizin nedenlerinden biri tabi ki de bizi daha üretken yapmasıdır ve bununla birlikte, hem işimizin hem de hayatımızın kalitesini arttırmaktadır. Hayatımıza bu kadar olumlu yönde katkısı olmasının ise bilimsel bazı açıklamaları bulunmaktadır.


Enerji Düzeyini Arttırır

Kafeinin enerji seviyemiz üzerinde bir etkisi olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Kahve, bu uyarıcının en yaygın kaynaklarından biri olduğu için, kahveyi sık tüketen insanların vücudu onu bu uyarıcıyı her zaman istemektedir.


Kafein, beynimizdeki uyuşukluğa neden olan adenozini bloke etmek üzere çalışır ve kafeinin yaklaşık altı saatlik bir ömrü vardır. Yani, uyumanız gerekiyorsa günün geç saatlerinde kahve içmemelisiniz. Bunun yerine genellikle en iyisi, öğleden sonra saat 14 ya da 15’den itibaren kahve içmekten kaçınmak ve onu sabah saatlerinde tüketmektir.


Beyin Fonksiyonlarını İyileştirir

Kahve aslında bizi daha akıllı yapmaz; ancak, zinde kalmamıza yardımcı olur. Adenozini engellediğinden, daha uyanık olmamızı ve odaklanmamızı sağlar. Aynı zamanda üretilen adrenalin, solunum yollarımızı açarak daha rahat nefes almamıza da destek olur. Bu da kan dolaşımındaki oksijeni arttırabilir ve beyni olumlu yönde etkiler. Sonuç olarak daha net düşünebilir, sorunları çözebilir ve daha hızlı karar verebiliriz.


Kahvenin ayrıca; Alzheimer hastalığı ve diğer bunama türlerini geliştirme riskini azalttığı da ortaya çıkmıştır. Aslında, günde üç ile beş fincan kahve içmek, bunama riskini %65 oranında azaltabilmektedir.


Sizi Daha Az Depresif Yapar

Pandemi döneminde, evde tamamen kapalı kalmak, insanlarda depresyon artışını tetiklemiştir. Ancak, 2020’den önce bile özellikle Amerikalıların %4,1’inde depresyon görülmekteymiş. İster inanın ister inanmayın ama kahve, size bu konuda da yardımcı olabilmektedir. Araştırmalar; kahve içenlerin depresyona girme olasılığının %20 daha az olduğu ve intihar nedeniyle ölme olasılığının ise %53 daha az olduğunu açık bir şekilde göstermiştir. Çünkü, kafein; beynimizdeki dopamin seviyesini arttırarak mutlu hissetmemizi sağlamaktadır.


Yazar - Editör
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.